Ontdek de verbeteringen in Turboliquidatie: meer transparantie en rechtsbescherming voor ondernemers

Ontdek de recente ontwikkelingen in turboliquidatie die nu nog aantrekkelijker zijn gemaakt voor ondernemers. Op 15 november 2023 trad de Tijdelijke wet ‘Transparantie Turboliquidaties’ in werking, gepresenteerd door Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming. Deze wet biedt niet alleen meer transparantie, maar verhoogt ook de bescherming van schuldeisers, waardoor turboliquidaties een veiligere en effectievere optie worden voor bedrijfsbeëindiging.

Turboliquidaties hebben altijd de mogelijkheid geboden om snel en eenvoudig een bedrijf te beëindigen, wanneer er geen waarde meer aanwezig is in de BV. Echter, bij een aantal opheffingen was er sprake van misbruik bij de achterlating van schulden. Dankzij deze nieuwe wet kunnen ondernemers nu met meer zekerheid en vertrouwen stoppen met hun bedrijf.

Deze verbeteringen bieden ondernemers een strategische uitweg, vooral wanneer het bedrijf geen activa meer heeft van substantiële waarde. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld resterende voorraden verkopen en met de opbrengst zoveel mogelijk schulden aflossen om te voorkomen dat deze schulden zich verder opstapelen.

De nieuwe wet vraagt ondernemers om schuldeisers actief te informeren over het stoppen van het bedrijf en verplicht hen financiële verantwoording af te leggen bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor wordt duidelijk hoe de laatste opbrengsten zijn gebruikt en waarom niet alle schulden konden worden voldaan.

Bovendien vergroot de toegenomen transparantie de mogelijkheid voor schuldeisers om actie te ondernemen als ze vermoeden dat er sprake is van misbruik. Ze kunnen bijvoorbeeld de administratie inkijken, bestuurders aansprakelijk stellen of zelfs de turboliquidatie via de rechter laten annuleren.

Het is essentieel op te merken dat misbruik van turboliquidatie strafbaar is en kan leiden tot een bestuursverbod van maximaal 5 jaar, in lijn met de Wet economische delicten.

Deze nieuwe maatregelen zijn aanvankelijk geldig voor een periode van twee jaar. Na deze periode heeft de overheid de mogelijkheid om de maatregelen te verlengen.

Voor meer informatie over hoe turboliquidatie uw bedrijf kan helpen, neem contact op met onze specialisten bij Turboliquidatie.nl.