Mag een bestuurder schuldeisers betalen en de Belastingdienst niet bij turboliquidatie?

Ondernemer in colbert aan bureau biedt geld aan.

Overweegt u uw besloten vennootschap (BV) via turboliquidatie te beëindigen, terwijl er nog schulden openstaan? Dan is het cruciaal om te weten welke betalingen u als bestuurder wél en niet mag doen, zeker richting partijen als de Belastingdienst. Onzorgvuldig handelen kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. In dit artikel leggen wij uit waar de grenzen liggen en wat de risico’s zijn in geval van schulden bij turboliquidatie.

Wat is turboliquidatie?

Turboliquidatie is een snelle en eenvoudige manier om een BV te ontbinden als er geen activa meer zijn. Er is dan ook geen vereffeningsfase nodig. In de praktijk kan de ontbinding binnen enkele dagen geregeld zijn. Maar let op: als er nog schulden openstaan, liggen de juridische risico’s voor u als bestuurder aanzienlijk hoger.

Mag u sommige schuldeisers nog betalen vóór turboliquidatie?

Een veelgestelde vraag: mag u als bestuurder bepaalde schuldeisers – bijvoorbeeld leveranciers of personeel – nog snel betalen voordat u de BV opzegt via turboliquidatie, terwijl u andere schulden, zoals belastingschulden, onbetaald laat?

Volgens de Hoge Raad mag een bestuurder in beginsel zelf bepalen wie hij betaalt. Zelfs als de Belastingdienst een preferente schuldeiser is, hoeft deze niet per se als eerste betaald te worden. Dit geldt óók als het bedrijf niet in staat is om álle schulden te voldoen.

Wanneer wordt het risicovol?

Deze vrijheid geldt echter niet onbeperkt. U kunt persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als u betalingen doet die een “redelijk denkend bestuurder” onder dezelfde omstandigheden niet zou doen.

U loopt als bestuurder een verhoogd risico op aansprakelijkheid bij turboliquidatie als:

  • U weet of had moeten weten dat bepaalde schuldeisers (zoals de Belastingdienst) onbetaald blijven;
  • U doelbewust andere schuldeisers met voorrang betaalt (zoals een bevriend bedrijf of uw eigen holding), zonder goede onderbouwing;
  • U de activiteiten van de BV beëindigt, en er onvoldoende middelen zijn om álle schuldeisers (deels) te voldoen;
  • U persoonlijk belang hebt bij een betaling (bijvoorbeeld omdat u zelf aandeelhouder of gelieerd schuldeiser bent).

In al deze gevallen kan het Openbaar Ministerie via de nieuwe Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie zelfs een bestuursverbod opleggen, naast een civielrechtelijke aansprakelijkstelling.

Wat mag u dan wel?

U mag alleen betalingen doen als deze objectief uitlegbaar en verdedigbaar zijn, bijvoorbeeld omdat:

  • U essentiële bedrijfsactiviteiten afrondt (zoals salarisbetaling aan personeel);
  • U gelijke behandeling toepast bij schuldeisers, dus niet selectief betaalt;
  • De betaling plaatsvindt op basis van schriftelijke afspraken of wettelijke verplichtingen.

Als u twijfelt over de toelaatbaarheid van bepaalde betalingen voorafgaand aan turboliquidatie, is juridisch advies onmisbaar. Eén verkeerde keuze kan leiden tot persoonlijke financiële gevolgen.

Conclusie: wees zorgvuldig bij schulden en turboliquidatie

Wilt u uw BV via turboliquidatie opheffen terwijl er nog schulden zijn? Dan mag u als bestuurder in bepaalde gevallen betalingen doen aan crediteuren, maar u moet wel zorgvuldig handelen. Onverantwoorde selectieve betalingen kunnen leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid of zelfs een bestuursverbod.

✔ Overweeg turboliquidatie alleen als u geen activa meer heeft
✔ Laat u goed adviseren bij openstaande schulden
✔ Vermijd selectieve betalingen zonder rechtvaardiging
✔ Documenteer elke keuze zorgvuldig

Heeft u schulden en wilt u uw BV beëindigen via turboliquidatie? Vul dan vandaag nog onze gratis intake in en ontdek binnen enkele minuten of u in aanmerking komt.

Lees hier de originele uitspraak van de Hoge Raad.