Wanneer biedt een BV géén bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid?

Bestuurder kijkt in achteruitkijkspiegel en ziet daar een ongeluk met 2 agenten die hem willen arresteren.

De besloten vennootschap (BV) is in Nederland een populaire rechtsvorm, mede dankzij de beperkte aansprakelijkheid die het biedt. Veel ondernemers kiezen bewust voor een BV om hun privévermogen te scheiden van hun zakelijke risico’s. Maar wat velen niet weten: die bescherming is niet absoluut. In sommige gevallen kan een bestuurder tóch persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

In dit artikel leggen we uit in welke situaties de bescherming van de BV niet opgaat, en wanneer je als bestuurder wél risico loopt met je privévermogen. Deze informatie is essentieel voor wie een BV wil oprichten of opheffen, zoals we vaak zien bij aanvragen via turboliquidatie.nl.

De beperkte aansprakelijkheid van een BV: niet 100% waterdicht

Sinds de wetswijziging op 1 oktober 2012 is het oprichten van een BV eenvoudiger geworden. De verplichte storting van €18.000 aan startkapitaal is komen te vervallen, en oprichtingskosten zijn fors gedaald. Daarbij is de aansprakelijkheid van bestuurders in principe beperkt tot het vermogen van de BV.

Toch is dat “beperkt” niet hetzelfde als “geen”. In bepaalde gevallen kan de bescherming wegvallen en kunnen schuldeisers of de curator bij een faillissement zich wenden tot het privévermogen van de bestuurder(s).

Wanneer kunt u als bestuurder tóch persoonlijk aansprakelijk zijn?

Er zijn een aantal veelvoorkomende situaties waarin de BV géén bescherming biedt tegen persoonlijke aansprakelijkheid:

1. Wanbeleid of onbehoorlijk bestuur

Een BV is wettelijk verplicht om een juiste en actuele administratie bij te houden. Dit wordt de administratieplicht genoemd. Ook moeten bestuurders jaarlijks op tijd de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel (de publicatieplicht).

Als een bestuurder hier niet aan voldoet, kan dit worden gezien als onbehoorlijk bestuur. In het geval van een faillissement kan de curator de bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schulden van de BV als blijkt dat dit nalatig gedrag een belangrijke oorzaak was van het faillissement.

Voorbeeld: het niet (tijdig) deponeren van de jaarcijfers maakt het voor crediteuren lastig om de financiële gezondheid van de BV te beoordelen.

2. Onrechtmatig handelen

Een bestuurder kan ook aansprakelijk worden gesteld als hij onrechtmatig handelt, oftewel in strijd met de wet of de maatschappelijke zorgvuldigheid.

Volgens artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek gaat het om drie soorten gedragingen:

  • Inbreuk op een recht (zoals privacy- of merkinbreuk),
  • Handelen of nalaten in strijd met een wettelijke verplichting,
  • Handelen of nalaten in strijd met wat in het maatschappelijk verkeer betamelijk is.

Voor aansprakelijkheid moeten er vier elementen aanwezig zijn:

  • Er is sprake van een fout of nalatigheid;
  • De bestuurder is de directe veroorzaker;
  • Er is aantoonbare schade;
  • Er is een duidelijk causaal verband tussen de fout en de schade.

3. Paulianeus handelen (benadeling van schuldeisers)

Dit gebeurt wanneer een schuldeiser bewust wordt bevoordeeld ten koste van andere schuldeisers. De wet verbiedt dit: alle schuldeisers moeten gelijk worden behandeld.

Voorbeeld: een bestuurder weet dat zijn BV in zwaar weer zit en vestigt snel een pandrecht voor een bevriende geldschieter. Andere schuldeisers kunnen hierdoor achter het net vissen.

Bij een faillissement kan de curator zulke handelingen terugdraaien via de “actio pauliana”, en de bestuurder alsnog aansprakelijk stellen.

4. Te late deponering van de jaarrekening

Een van de meest gemaakte fouten is het te laat deponeren van de jaarrekening. Dit is niet alleen een overtreding van de publicatieplicht, maar vormt bij een faillissement ook een wettelijk vermoeden van onbehoorlijk bestuur.

Let op: de jaarrekening moet uiterlijk binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar worden gedeponeerd. Doe je dit te laat, dan kan de curator je persoonlijk aansprakelijk stellen voor het tekort in de boedel.

Conclusie: een BV is geen ondoordringbare bescherming

Hoewel een BV in veel gevallen zorgt voor een scheiding tussen zakelijk en privévermogen, is de bescherming niet absoluut. In situaties van wanbeleid, onrechtmatig of paulianeus handelen, of het overtreden van wettelijke verplichtingen zoals de administratie- of publicatieplicht, kun je alsnog persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Ons advies: neem je rol als bestuurder serieus, houd de administratie op orde en delegeer nooit blindelings zonder toezicht. En wil je je BV opheffen? Zorg dan dat je eerst goed nagaat of aan alle verplichtingen is voldaan.

Meer weten of je BV op verantwoorde wijze opheffen?

Bij turboliquidatie.nl helpen we ondernemers snel, eenvoudig en professioneel met het beëindigen van hun BV. Heb je vragen over je situatie of twijfel je of je nog aansprakelijk bent? Neem gerust contact met ons op.