Volgens rechter was turboliquidatie beter geweest dan aanvraag faillissement

Er is veel te doen over turboliquidaties van BV’s, omdat deze in de praktijk helaas in enkele gevallen ook toegepast worden bij ondernemingen die trachten onder schuldeisers uit te komen. Echter dit keer is het eens andersom: de rechtbank in Rotterdam heeft op 16 augustus 2022 geoordeeld dat een BV beter via turboliquidatie opgeheven had kunnen worden, dan via een faillissementstraject met curator (zie uitspraken.rechtspraak.nl).

De betreffende onderneming heeft zelf haar faillissement aangevraagd, maar de rechtbank verklaarde dat de BV geen belang had bij faillietverklaring. Weliswaar stond vast dat de BV was gestopt met betalen, wat een wettelijke vereiste is voordat je een faillissement kunt aanvragen, maar de rechter stelde ook vast dat de onderneming geen enkele baten meer had. Er waren geen bezittingen meer, er was ook geen personeel in dienst en de activiteiten waren al enige tijd gestopt. Het verzoek werd daarom door de rechter afgewezen.

De rechter schatte in dat een curator bij faillissementsaanvraag de BV zo snel als mogelijk zou laten opheffen, omdat er geen vermogen meer te verdelen was en de kosten van de curator zouden oplopen. De rechter heeft daarom geoordeeld dat deze BV beter via turboliquidatie opgeheven kan worden.

Ook snel een BV opheffen middels turboliquidatie? Vul nu vrijblijvend ons stappenplan in.